2013(平成25)年

研究論文

 

著書


「機能性配糖体の合成と応用 -糖転移酵素を中心に-」(2013)
植物由来クロロゲン酸代謝物を用いた化粧品素材としての配糖体合成と機能性
野村正人, 澤邊昭義共著;濱田博喜監修;シーエムシー出版.
ISBN978-4-7813-0802-9

学術論文


Behavioral evidence for beneficial effects of soy peptide supplementation on higher brain function in healthy young volunteers
Toshihiro Nakamori, Motohiro Maebuchi, Jiro Okuda, Maki Suzuki, Ryuji Takeda, Akiyoshi Sawabe, Jpn Pharmacol Ther. 41(5), 457-464 (2013).

成人男性を対象とした,アルギン酸カルシウム含有食品の単回摂取による食後の血中中性脂肪値および血糖値におよぼす影響
澤邊昭義,福田靖,河内幸枝,竹田竜嗣,米虫節夫
食生活研究,33 (2), 109-114 (2013).

成人女性を対象とした,アルギン酸カルシウム含有食品の摂取による脚のむくみに及ぼす影響
澤邊昭義,福田靖,河内幸枝,竹田竜嗣,米虫節夫
食生活研究,33 (2), 102-108 (2013).

研究発表・講演会など


オクラ毛状根の重金属吸収能力測定
澤邊昭義,髙田峻輔,山口秀典,徳田浩一郎,竹田竜嗣,飯田彰
第22回環境化学討論会,ポスター発表(東京農工大学:2013年8月),1PB-16.

マタタビ果実に含まれる成分の抗糖化作用評価
○澤邊昭義,川端博美,竹田竜嗣,寺島真,寺島恭
日本食品科学工学会第60 回記念大会(実践女子大学),2013年8月,口頭発表3Aa7.

Antiinflammatory evaluation of proanthocyanidins in Litchi chinensis seeds
○A. Sawabe, T. Yamaguchi , R. Takeda , K. Mine , and H. Shimoda
7th International Workshop on Anthocyanins, Porto, Portugal, 2013年9月,Poster presentation.

Rapid analysis assessment of heavy metals in the rice, paddy-rice and soils
○A. Sawabe, R. Takeda, K. Nakagawa, A. Iida, S. Komemushi, S. Tamaki and K. Iwasa
4th International Conference and Exhibition on Analytical & Bioanalytical Techniques, Las Vegas, USA, 2013年10月,Poster presentation 705.

Evaluation of the alpha-glucosidase inhibitory activity of flavonoids in the peelings of Citrus Dekopon [(Citrus unshiu × C. Sinensis) × C. Reticulata]
○H. Kawabata, R. Takeda, M. Nakanishi, S. Shintani, A. Iida, and A. Sawabe
4th International Conference and Exhibition on Analytical & Bioanalytical Techniques, Las Vegas, USA, 2013年10月,Poster presentation 706.

Evaluation of RAR binding activity materials in plant with Yeast Two Hybrid Assay
○S. Mukai, K. Sasai, R. Takeda, D. Nakajima, F. Shiraishi, A. Iida, and A. Sawabe
4th International Conference and Exhibition on Analytical & Bioanalytical Techniques, Las Vegas, USA, 2013年10月,Poster presentation 707.

ブドウ樹液,葉および茎を利用した化粧品素材の新規有効性について
沢辺昭義,○向井涉子,川端博美,竹田竜嗣,近藤和裕
日本ブドウ・ワイン学会(ASEV JAPAN)2013 年度大会(山梨大学甲府キャンパス),2013年11月,口頭発表O-13.

ワインやブドウに含まれる成分が肌の老化を抑える
○沢辺昭義,川端博美,向井涉子,竹田竜嗣,飯田 彰,米虫節夫
日本ブドウ・ワイン学会(ASEV JAPAN)2013 年度大会(山梨大学甲府キャンパス),2013年11月,ポスター発表P-12.